Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τέλος το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Πριν ξεκινήσω το κείμενο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ο σημερινός διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου είναι φίλος μου από παλιά. Έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε παρεξηγήσεις από πιθανούς κακοπροαίρετους σχολιαστες.

Την είδηση για το κλείσιμο του Μουσείου την έμαθα από το άρθρο της Κυριακής Τσολάκη στην σημερινή “Μακεδονία”. Δυστυχώς το άρθρο είναι αρκετά μικρό για το θέμα οπότε και ζήτησα τις απαραίτητες διευκρινήσεις από τον σημερινό του διευθυντή, Βασίλη Κεχαγιά.

Μαθαίνουμε λοιπόν από το άρθρο, ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των του κ. Πάγκαλου, όπου προσπαθεί να συγχωνεύσει/καταργήσει τους άπειρους οργανισμούς του δημοσίου ότι :

Τίτλοι τέλους σε ένα από τα ομορφότερα μουσεία της πόλης φαίνεται να βάζει η διυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας με επικεφαλής τον Θεόδωρο Πάγκαλο και στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με το πρώτο πακέτο των τριάντα παρεμβάσεων- θα γίνουν σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου- οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση πάνω από δέκα οργανισμοί, από τους οποίους οι τρεις (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου και Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ο λόγος της κατάργησης του μοναδικού Μουσείου Κινηματογράφου, στην πόλη με την μοναδική σχολή Κινηματογράφου, πανεπιστημιακού επιπέδου είναι οικονομικός, λένε.

…η επιτροπή προέβαλε τις υψηλές λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού, τονίζοντας ότι χρειάζεται 40.000 ευρώ το μήνα μόνο για τα ενοίκιά του.

Ο ίδιος ο διευθυντής, στην δημοσιογράφο, φέρεται να λέει :

Πέρυσι πήραμε 310.000 ευρώ ετήσια επιχορήγηση και δεν χρωστάμε πουθενά. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο ενοίκιο; Το ενοίκιό μας το 2010 ήταν 10.567 ευρώ τον χρόνο

Εδώ όπως φαίνεται η αποθήκη που στεγάζει το Μουσείο στοιχίζει 10.567 όμως όπως διευκρίνησα με τον κ. Κεχαγιά το μίσθωμα αυτό είναι σε αποθήκη όπου στεγάζουν την συλλογή HELLAFI, ενώ το Μουσείο στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΘ, χωρίς τίμημα, μετά την ανακαίνισή του από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 97.

Η επιλογή της κατάργησης του Μουσείου, έρχεται ενα χρόνο μετά την λειτουργική ανακαίνισή του που το μετέτρεψε σε πραγματικά επισκέψιμο μουσείο και που από όσο λέει και ο διευθυντής του στοίχισε 600.000 που δοθήκαν μέσω Γ ΚΠΣ και για το οποίο προκύπτει πρόβλημα

Η κίνησή του να καταργηθεί το Μουσείο Κινηματογράφου για τη συρρίκνωση των δαπανών φαίνεται πάντως παράδοξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει οι φορείς που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να επιστρέφουν το 80% του συνολικού κόστους δημιουργίας τους, όταν καταργούνται.

Αυτό σημαίνει ότι 480.000€ θα πρέπει να επιστραφούν γιατί ο κ. Πάγκαλος θεωρεί άχρηστο το Μουσείο. Δεν θέλω να πιστεψω ότι η διυπουργική λειτουργεί σαν καφενείο ” Τι να κόψουμε σήμερα;; -Το Μουσείο. – Α, ωραία ιδέα. Τι άλλο;”

Αλήθεια ποιά είναι τα πραγματικά κριτήρια; Έχει γίνει μελέτη και πιστεύουν ότι ένα τέτοιο Μουσείο δεν μπορεί να βγάλει τα λεφτά του; Σκεφτήκανε ότι ίσως θα μπορούσανε να βγάλουν λεφτά από την λειτουργία του Μουσείου; Δώσανε σε κάποιον να κάνει μια εκτίμηση για την βιωσιμότητα του Μουσείου; Ή απλά παραμένει στο επίπεδο της γνωστής κόντρας Πάγκαλου-Βενιζέλου;

Μήπως είναι κάτι παραπάνω; Μήπως είναι συνέχεια του σχεδίου της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ όπου ήθελε να πάρει τις αποθήκες που είχε παραχωρήσει σε πολιτιστικούς φορείς δωρεάν για να τις κάνει Kitchen Bar και γενικά να εκμεταλλευτεί τους χώρους σαν ιδιωτικός φορέας που είναι πια.

Πολλοί πιθανόν να βρίσκανε ότι η απόφαση του διυπουργικού συμβουλίου είναι στην σωστή κατεύθυνση γιατί συμμαζεύει τα έξοδα του κράτους. Εγώ λέω πως είναι στην λάθος κατεύθυνση γιατί δεν έχει σχέδιο για αύριο. Είναι εύκολο το να κλείσεις την βρύση αλλά πόσο εύκολο είναι να πουλήσεις το νερό;

Φώτο-Κείμενο: Thess.gr