Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ζωντανεύει πάλι η γειτονιά του Αγίου Μηνά

Μια -προς το παρόν- μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αρχοντικά μιας από τις πλέον ιστορικές οδούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης, της οδού Αγίου Μηνά, θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες. Η «Metropolis - Αρχιτεκτονική» αναβιώνει το «Hotel de Ville» ανοίγοντας στο κοινό τις πόρτες των αρχοντικών ενός «μαγικού δρόμου» με μουσικές εκπλήξεις στο εσωτερικό των κτιρίων από το Σύλλογο Καθηγητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια από τις πλέον πρωτότυπες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η οδός Αγίου Μηνά αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αστικά σύνολα της πόλης.

«Με κτιριακές παρουσίες από την αρχή του 20ού αιώνα σε όλο το μήκος της, αποτελεί ένα μοναδικό μονοπάτι που μας ταξιδεύει καθημερινά στο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Πολλές ενδείξεις πείθουν ότι στην περιοχή υπήρχαν αγορές από την εποχή της τουρκοκρατίας, κατά τα πρότυπα των μεσαιωνικών ανατολικών κρατών. Η περιοχή της κυρίως αγοράς άρχιζε από την Εγνατία, το Φαρδύ Δρόμο και έφτανε έως τη νότια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Μηνά, το σημερινό ομώνυμο δρόμο», αναφέρει η εκπρόσωπος της «Metropolis - Αρχιτεκτονική», αρχιτέκτονας και ιστορικός περιβάλλοντος, Βιβιάννα Μεταλλινού. Η χάραξη του δρόμου ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα και εκτείνεται από την οδό Βενιζέλου μέχρι την Πλατεία Χρηματιστηρίου.

Περιλαμβάνει καταπληκτικά αρχιτεκτονικά δείγματα, που μένουν όμως εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα, παρά τη μεγάλη ιστορία τους.

«Κέντρο που δημιούργησε την αγορά από τους βυζαντινούς ακόμη χρόνους και αργότερα κατά την τουρκοκρατία τον Φραγκομαχαλά, ήταν ο ναός του Αγίου Μηνά. Από τους αρχαιότερους ναούς της πόλης, η κόγχη του ιερού ανάγεται στον 5ο αιώνα και η σημερινή μορφή του στην τελευταία ριζική ανακατασκευή του 1852 με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ράλλη Πλιούφου. Επισκευή της εκκλησίας έγινε και στα τέλη του 19ου αιώνα μετά την πυρκαγιά του 1890. Στην Τουρκοκρατία ο Αγιος Μηνάς ήταν μία από τις εκκλησίες που παρέμειναν στα χέρια των Χριστιανών και το 1912 εδώ έγινε η επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Αφιερωμένη στη μνήμη των τριών στρατηλατών των τριών δογμάτων της πόλης -των Ελλήνων, των Φράγκων και των Εβραίων- αποτελεί μοναδική απόδειξη της ενιαίας λειτουργίας της πολυπολιτισμικής πόλης στο παρελθόν», τόνισε η κ. Μεταλλινού.

Ο κόσμος θα μπορεί την Κυριακή να επισκεφτεί την οικοδομή Κουκουμπάνη (Αγ. Μηνά 1 και Κατούνη), την οικοδομή Χανανέλ Ναάρ (Αγ. Μηνά 4), τη Στοά Τάττη (Αγ. Μηνά 5), τη Στοά Κουτρούμπα (Αγ. Μηνά 6) και τη Στοά Φόρογλου (Αγ. Μηνά 8). Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 18.00 και εκτός των μουσικών δρωμένων θα πραγματοποιηθεί έκθεση ιστορικών σχεδίων της Αγ. Μηνά από το Αρχείο της Πυρικαύστου. Στόχος είναι να ανακτηθούν τα εγκαταλειμμένα αρχοντικά και να χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις της πόλης ή έστω να γίνει ένα γενναίο πρόγραμμα αξιοποίησής τους, μέσα από την απόδοσή τους σε χρήση.

Κείμενο - Φώτο: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ