Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

«Μπαλάκι» μεταξύ δήμων τα αδέσποτα

Οργανωμένες επιχειρήσεις παράνομης «διακίνησης» αδέσποτων ζώων από δήμο σε δήμο καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Η εγκατάλειψη, κυρίως σκυλιών, από φορείς οι οποίοι αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος στείρωσης και φροντίδας, αποτελεί «κοινό μυστικό» για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας και περίθαλψης ζώων. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν προχωράει σε επίσημες καταγγελίες, καθώς οι «επιχειρήσεις» λαμβάνουν χώρο τις νυκτερινές ώρες σε απομακρυσμένες περιοχές της πόλης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών.

Οι ανώνυμες καταγγελίες κάνουν λόγο για μικρά βαν ή και συμβατικά αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, τα οποία «ξεφορτώνουν» από τα πίσω καθίσματα ή το πορτμπαγκάζ αδέσποτα ζώα. «Μόνο στα όρια του δήμου Πυλαίας μετράμε κάθε χρόνο 100- 200 νέα εγκαταλειμμένα σκυλιά», εξηγεί στον «Α» η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αγάπη», Ισαβέλλα Μποτονάκη.

Πιο φτηνή η... εγκατάλειψη

Παρόμοιο το σκηνικό και στις Συκιές, τη Νικόπολη, τον Εύοσμο και την περιοχή του Φιλίππειου όπου αρκετά συχνά, η υπεύθυνη του «Καταφυγίου Ζώων», Βάσω Χατζημανώλη, καλείται να αναλάβει την περίθαλψη των εγκαταλειμμένων ζώων.

«Μερικά από αυτά φέρουν μικροτσίπ, χωρίς ωστόσο να είναι δηλωμένα στον Κτηνιατρικό Σύλλογο, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στην ευθύνη φορέων διαφόρων δήμων. Οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες τα συγκεντρώνουν, αλλά αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος στείρωσης και φροντίδας (περίπου 200 ευρώ για κάθε ζώο), προτιμούν να τα εγκαταλείπουν», σημειώνει η κ. Χατζημανώλη.

Κουτάβια λίγων μόλις ημερών, ηλικιωμένα ή άρρωστα ζώα κάνουν την εμφάνισή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στα όρια του δήμου Χορτιάτη. «Κάθε χρόνο βρίσκουμε περισσότερα από 100 εγκαταλειμμένα ζώα στο Ρετζίκι, το Χορτιάτη και άλλες περιοχές. Αυτήν τη στιγμή συνολικός αριθμός των αδέσποτων ζώων εκτιμάται στα 1.000», αναφέρει η αντιπρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου στο Χορτιάτη, Στέλλα Χατζησάββα.

Καταγγελίες για τα αδέσποτα του δήμου Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, το θέμα της προστασίας και συλλογής αδέσποτων ζώων από το δήμο Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο ερώτησης που κατέθεσαν προς το δήμο τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με την παραχώρηση της ευθύνης για την προστασία και φιλοξενία των ζώων στην ιδιωτική εταιρία «Καταφύγιο Ζώων», τα κονδύλια του δήμου για τις στειρώσεις, την περίθαλψη, τα φάρμακα και τις τροφές των αδέσποτων ζώων, τη λίστα κτηνιάτρων και τον αριθμό των ευθανασιών που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κωνσταντίνος Καζαντζίδης, επισήμανε πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο και για το λόγο αυτόν έχει συνάψει σύμβαση από το 2002 με το «Καταφύγιο Ζώων».

«Ο δήμος μας ακολουθεί μία συνολική πολιτική στον τομέα της περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Ηδη πρόκειται να δοθεί κονδύλιο 45.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2007 μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαΐου ο δήμος σε συνεργασία με το «Καταφύγιο» έχει πραγματοποιήσει 807 στειρώσεις, 572 επεμβάσεις και 715 ελέγχους υγείας.