Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

15η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΝΕΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: "STILL LIFE IS …STILL ALIVE" - "ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ: ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΗ"

01 Οκτωβρίου 2011 ... 30 Οκτωβρίου 2011 | Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας > Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου Θεσσαλονίκης ξεκινάει με μια ομαδική εικαστική έκθεση του παράλληλου προγράμματος.

Εγκαίνια έκθεσης "Still Life is …still alive - Νεκρή Φύση: είναι ακόμη ζωντανή", Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ώρα 20:00(Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108)

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή, την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Still Life is …still alive.

Ο εικονογραφικός τύπος της νεκρής φύσης (still-life), ένα θέμα με πλούσια εικαστική παράδοση, ποικίλες ερμηνείες και νοηματοδοτήσεις σχετικά με την επίδραση του χρόνου και του χώρου στη συμβίωση του ανθρώπου με τον υλικό πολιτισμό, αποτελεί για τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές της έκθεσης το «επίκεντρο». Τα έργα νεκρής φύσης που παραδοσιακά αφορούσαν μόνο την τέχνη της ζωγραφικής, στην έκθεση Still Life is …still alive ξεφεύγουν από τα περιορισμένα πλαίσια του καμβά, εκτείνονται στο χώρο, δημιουργώντας εφήμερες καταστάσεις που δίνουν διέξοδο σε νέες μορφές σχέσεων. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζεται μια άλλη, διαφορετική εκδοχή της συμβίωσης που αποτελεί, άλλωστε, και το βασικό θέμα της 15ης Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου.

Προεκτείνοντας τη χρήση και τους συμβολισμούς που είχε ο εικονογραφικός τύπος της νεκρής φύσης, οι οκτώ νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προτείνουν μια κοινοβιακή συνύπαρξη διαφορετικών προσώπων και αντικειμένων που διαμορφώνουν ένα διαδραστικό περιβάλλον στο πλαίσιο ενός σπιτιού, μιας οικίας, στη Βίλα Καπαντζή. Σε κάθε δωμάτιο της Βίλας -κτιρίου με πλούσια ιστορία- έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video art, kinetic art σε μορφή installation, συνυπάρχουν στο χώρο και αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων, με αφορμή τα υλικά αντικείμενα.

Επιμέλεια: Στέλα Αναστασάκη, Ηρακλής Γκουντάρας, Μάρω Ψύρρα
Καλλιτέχνες: Εύα Θεοδωρίδου, Μάρκος Καρέλλας, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κώστας Πασχαλίδης, Αιμιλία Σερδάκη, Γιώργος Στεφάνου, Βασίλης Χατζόπουλος, Γιώργος Χλωρός.

Ξεναγήσεις - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Για την έκθεση Still Life is …still alive στη Βίλα Καπαντζή, οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από 4 έως 21 Οκτωβρίου, όλες τις ημέρες λειτουργίας. Ξεκινούν μία ώρα μετά το άνοιγμα της έκθεσης και σταματούν μία ώρα πριν. Οι ξεναγήσεις γίνονται ανά μία ώρα, στις ολόκληρες ώρες (11.00, 12.00, -κοκ), και διαρκούν τριάντα λεπτά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την έκθεση έχει εκπονηθεί σε συνεργασία των φοιτητών με τους επιμελητές. Αφορά εφήβους 13-18 ετών και θα παρουσιάζεται σε ομάδες των 15 ατόμων ως εξής:

• Τις Παρασκευές 7, 14 & 21 Οκτωβρίου, στις 15.00, 16.00 & 18.00.

• Τα Σάββατα 8, 15 & 22 Οκτωβρίου, στις 11.00, 12.00 & 13.00.

artandlife.gr