Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Master workshop: Anders Petersen in NewSchool.AthensPhotography

Δημιουργική φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία. 
31 Ιαν 2012 – 12 Φεβ 2012

Φωτογραφήστε μαζί με ερασιτέχνες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο στο πρώτο εντατικό Master Workshop του NewSchool.AthensPhotography υπό την καθοδήγηση του Anders Petersen.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012.

Το NewSchool.AthensPhotography προκηρύσσει υποτροφία για συμμετοχή στο πρώτο του Μaster Workshop δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε έναν ταλαντούχο νέα/νέο φωτογράφο να ανοίξει περαιτέρω τους δημιουργικούς της/του ορίζοντες. Η απονομή της υποτροφίας θα γίνει από επιτροπή,απαρτιζόμενη από εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της Τέχνης, της φωτογραφίας και του πολιτισμού, και πιο συγκεκριμένα τους Anders Petersen, Άγγελο Δεληβοριά, Ρεβέκκα Καμχή, Νικάνδρη Κουκουλιώτη, Πάνο Κοκκινιά και τον Γιάννη Κόντο. Τα κριτήρια επιλογής είναι η ποιότητα της αίτησης και η επιζητούμενη φωτογραφική εξέλιξη του κάθε αιτούντα.

Τα στοιχεία της αίτησης μπορεί κανείς να τα συμπληρώσει στην ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τι θα μάθω?

Το workshop χωρίζεται σε δύο μέρη: 1η Εβδομάδα με τον Anders Petersen και 2η Εβδομάδα με την Eva-Terez Gölin. Η πρώτη Εβδομάδα καταπιάνεται με την οπτική γλώσσα και οι συμμετέχοντες θα εντρυφύσουν στη δημιουργική φωτογραφία μαζί με τον Anders Petersen. Έπειτα, μετά από πολλές μέρες γεμάτες αναθέσεις ασκήσεων και κριτικής, οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν τις αγαπημένες τους εικόνες, τις οποίες θα βελτιώσουν ψηφιακά, κατά της διάρκεια της δεύτερης Εβδομάδας υπό την καθοδήγηση της Eva-Terez Gölin.

Εβδομάδα 1 – Creative Photography με τον Anders Petersen – 31 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου 2012

Η Εβδομάδα 1 εστιάζει σε σας, τις φωτογραφίες σας, το έργο σας και τον τρόπο λήψης φωτογραφιών. Μαζί με τον Anders Petersen θα έχετε την ευκαιρία να ωθήσετε τη δική σας δημιουργική και υποκειμενική ματιά στην φωτογραφία, στα όρια της. Ξεκινώντας με τις δικές σας φωτογραφίες και δουλεύοντας σε ατομικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα επεκτείνετε τους ορίζοντές σας. Έμπνευση, φωτό-εργασίες, κριτική φωτογραφίας και επιλογή φωτογραφίας διεξάγονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Anders Petersen θα παρουσιάζει και θα μιλά για τις φωτογραφίες από την ιστορία της φωτογραφίας και από άλλους φωτογράφους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν σε όλη την τάξη το portfolio τους και στο τέλος της ημέρας, θα τους ανατίθεται εργασία για παράδοση την ίδια μέρα και παρουσίαση την επομένη. Στο τέλος του workshop κάθε συμμετέχων επιλέγει μια σειρά από φωτογραφίες του με τις οποίες θα συνεχίσουν να δουλεύουν και την Εβδομάδα 2, Fine Print με την Eva-Terez Gölin.

«Όλη η θεωρία της φωτογραφίας είναι η ιδέα του να ερχόμαστε κοντά, να εμβαθύνουμε το κίνητρο που υπάρχει ήδη μέσα στους συμμετέχοντες. Πώς να γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τους άλλους ανθρώπους και να δουλέψουν για ένα πιο ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα. Με νοιάζει το άτομο και πολλές από τις εργασίες θα είναι ατομικές», λέει ο Anders για την πρώτη εβδομάδα του εργαστηρίου.

- Η Εβδομάδα 1 δεν είναι ένα τεχνικό workshop

- Οι εργασίες της Εβδομάδας 1 θα παρουσιαστούν οπτικά, καθώς δε θα υπάρχει χρόνος για την επεξεργασία και εκτύπωση των φωτογραφιών.

Εβδομάδα 2 – Fine Print με την Eva-Terez Gölin – 6 – 10 Φεβρουαρίου 2012

Κατόπιν της πρώτης Εβδομάδας με τον Anders Petersen, κάθε συμμετέχων θα επιλέξει πέντε φωτογραφίες τις θα δουλέψει κατά την δεύτερη Εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με την Eva-Terez Gölin, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση και τεχνογνωσία στο πώς να δουλεύουν με εικόνες – τόσο στην οθόνη όσο και σε έντυπη μορφή – έτσι ώστε να μένουν πιστοί στο αρχικό όραμα και τις ιδέες τους. Κάθε μέρα αποτελείται από μαθήματα θεωρίας και πρακτική, ενώ παρέχεται η δυνατότητα να εκτυπώνονται οι εργασίες της ημέρας, τα απόγευμα ή το βράδυ. Το επόμενο πρωί ξεκινά με την εξέταση του έντυπου υλικού και συζήτηση γύρω από το οπτικό αποτέσμα και το τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η εκτύπωση. Οι μέρες είναι γεμάτες με μαθήματα στο πώς να κάνετε τα ψηφιακά αρχεία σας καλύτερα, και για το πώς να βελτιστοποιήσετε τα αρχεία σας εν σχέση στην καλύτερη απόδοση για τον εκτυπωτή και το χαρτί που έχετε επιλέξει.
Ποιός θα διδάξει

Πληροφορίες για τον Anders Petersen

Ο Σουηδικής καταγωγής Anders Petersen είναι μία από τις πιο σεβαστές μορφές στο χώρο της φωτογραφίας, διεθνώς. Το έργο του έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση των ντοκιμαντέρ και είναι γνωστός για τη συνειδητοποιημένη του προσέγγιση του και του υψηλού κοντράστ ασπρόμαυρης εικόνα του.

«Η φωτογραφία δεν έχει να κάνει με την φωτογραφία στην πραγματικότητα. Έχει να κάνει με το ποιός στέκεται πίσω από την κάμερα, με την προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο του/της, ανεξάρτητα απο το φωτογραφικό αντικείμενο. Και αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης, μια πλατφόρμα από την οποία θεωρώ ότι προέρχομαι. Η φωτογραφία είναι τελικά τόσο λίγο για τη φωτογραφία, όσο η μουσική για τη μουσική ή ένα βιβλίο για τη λογοτεχνία. Πιστεύω ότι οι επαγγελματικές δεξιοσύνες και ο επαγγελματισμός μπορεί να αποδειχθούν «Αχίλλειος πτέρνα» για ένα δημιουργό. Μπορεί να αμβλύνει το αποτέλεσμα και να χαθεί η ουσία όταν κάτι είναι τόσο καταπλητικά τέλειο. Και η ζωή δεν είναι τέλεια », λέει ο Anders.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, ο Anders έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 photobooks, έχει διδάξει ως καθηγητής στο Högskolan för Fotografi och Film (στη σχολή φωτογραφίας) του Πανεπιστήμιο του Göteborg(Gothenburg, Σουηδία) και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη δουλειά του, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου «The Arles Contemporary Book Award for 2009» στην Αρλ της Γαλλίας για το βιβλίο του « From Back Home», το οποίο έγραψε μαζί με τον JH Engström.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Anders Petersen:

http://www.anderspetersen.se/selectedworks.html

Πληροφορίες για την Eva-Terez Gölin

Η Eva-Terez έχει διδάξει Digital Imaging σε εταιρίες και φωτογράφους. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει διδάξει κυρίως στο Fotoskolan, Στοκχόλμη – Digital Imaging, Berghs – Bilder Nordic School of Photography και στο MittUniversitetet στο Sundsvall. Eργάζεται επίσης για την Projektor της Στοκχόλμης στον τομέα παραγωγής εκθέσεων για φωτογράφους και καλλιτέχνες, στην ψηφιακή απεικόνιση για βιβλία και πολλά άλλα.

«Το ενδιαφέρον μου για την ψηφιακή απεικόνιση ξεκίνησε όταν ανακάλυψα τις εναλλακτικές επιλογές στο πόσα διαφορετικά «μονοπάτια» μπορεί κανείς να ακολουθήσει, ξεκινώντας από μια και μόνο φωτογραφία την οποία κάποιος μπορεί να αλλάξει με πολλαπλούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια του workshop στην Αθήνα, θα δουλεψουμε τις εξαιρετικές φωτογραφίες που θα έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους με τον Anders, στοχεύοντας σε εκτυπώσεις που θα αποτυπώνουν το τι ήθελε να επικοινωνήσει ο φωτογράφος, λέει η Ευα-Τερέζ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Eva-Terez Gölin: http://et.se/ και για την Projektor exhibitionproduction (στα σουηδικά):

http://www.profiler.nu/utstallningsproduktion
Πότε και πού γίνεται?

30 Ιανουαρίου 2012 – 11 Φεβρουαρίου 2012, 10.15 – 16:30 καθημερινά .

Εβδομάδα 1: 31 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου με τον Anders Petersen

Εβδομάδα 2: 6-10 Φεβρουαρίου με την Eva-Terez Gölin

Ενάρξη έκθεσης – 10 Φεβρουαρίου

Το workshop θα λάβει χώρα σε ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στην περιοχή του Μεταξουργείου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μυλλέρου 22, είσοδος από Κεραμεικού 53. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες απαιτείται να φέρουν τα δικά τους laptops ώστε να δουλεύουν με δύο οθόνες. Το μάθημα θα διεξάγεται με τη χρήση ενός μεγάλου monitor ενώ ο χώρος είναι ιδανικός για εκθέσεις.
Σε ποιον απευθύνεται?

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φωτογράφους με βασικές γνώσεις φωτογραφίας και Photoshop
Τι πρέπει να φέρω?

Όλοι οι συμμετέχτοντες πρέπει να φέρουν
Το πορτφολιο τους σε USB ή αν έχουν, εκτυπώσεις 18X24cm
Μια ψηφιακή SLR κάμερα
Ένα άδειο USB-stick
Ένα φορητό υπολογιστή με εγκατεστημένο το Photoshop
Σημειώσεις

- Το workshop διεξάγεται στα αγγλικά. Εάν υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον ενδέχεται να προσφερθεί και μετάφραση

- Η Εβδομάδα1 απευθύνεται σε φωτογράφους όλων των επιπέδων.

- Η Εβδομάδα 2 απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν λάβει μέρος στο μέρος 1.

- Η Εβδομάδα 2 είναι για φωτογράφους με καλή γνώση του Photoshop, όπως επίπεδα ρύθμισης, καμπύλες, Black & White σημεία, layermasks κλπ.

- Το κύριο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το Photoshop CS5. Είστε υποχρεωμένοι να φέρετε μαζί σας το δικό σας laptop με το Photoshop ήδη εγκατεστημένο. Το NewSchool.AthensPhotography θα παράσχει οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με το δικό σας laptop για να διευκολύνουν την διαδικασία επεξεργασίας.

-Το workshop (μέρος 1 και 2) ολοκληρώνεται με μια έκθεση των έργων όλων των συμμετεχόντων από τις δύο εβδομάδες συνολικά, στους χώρους της σχολής και στο μπαρ Νιξον.

Για αίτηση και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα εδώ.