Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ROAMING IMAGES - ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ


ROAMING IMAGES - Crossroads of Greek and Arab culture though the eyes of contemporary artists.


Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του προγράμματος «Σταυροδρόμι Πολιτισμού» του ΥΠΠΟΤ, σχεδίασε ένα ευρύ δυναμικό εικαστικό πρόγραμμα το οποίο, σε συνεχή διάλογο με το τοπικό αραβικό καλλιτεχνικό δυναμικό, έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα στο Ομάν, τη Σάρτζα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο – και φυσικά στη Θεσσαλονίκη.
           Τα αποτελέσματα όλων αυτών των τοπικών δράσεων (καλλιτεχνικά εργαστήρια, συμπόσια, εκθέσεις κ.ά), τόσο σε μορφή ψηφιακής καταγραφής όσο και έργων τέχνης θα παρουσιαστούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έτσι το σκεπτικό της έκθεσης, συνεπές και με τον τίτλο της ''Roaming Images-Routes'',προσπαθεί να αποτυπώσει τις εικόνες και φυσικά και την αντίληψη για την εικόνα όλων αυτών των καλλιτεχνικών περιβαλλόντων σταθμών, με όσο το δυνατό πιο αδιαμεσολάβητο από το δυτικό βλέμμα τρόπο, χωρίς βέβαια να υποχωρεί και στον εξωτισμό. Την εκτεταμένη αυτή δράση επιμελήθηκε και παρουσιάζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Σωτήρης Μπαχτσετζής ,Δρ Ιστορίας της Τέχνης, διδάσκων των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πάτρας ,ο οποίος είχε και τη θεωρητική της υποστήριξη.

        Παράλληλα στο Μουσείο παρουσιάζεται και η έκθεση ''Roaming Images Exhibition'', επιλέγοντας έργα καλλιτεχνών που κατάγονται τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή, συνδέοντας τους δυο κόσμους στο Σταυροδρόμι Πολιτισμού που συγκροτεί η Θεσσαλονίκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Την επιμέλεια αυτής της έκθεσης έχει η Iara Boubnova, γνωστή διεθνώς επιμελήτρια τέχνης, Ιδρυτικό Μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Σόφια (ICA Sofia) και μέλος του συμβουλίου του διεθνούς ιδρύματος της Μanifesta, μεταξύ άλλων και συνεπιμελήτρια της 1ης και της 2ης Biennale της Μόσχας και της Μanifesta 4.

       Στις δυο αυτές εκθέσεις διασταυρώνονται και τελικά συνομιλούν έργα 54 συνολικά καλλιτεχνών, κυρίως από τον αραβικό κόσμο, παράλληλα με τις δράσεις που διεξήχθηκαν στις χώρες τους. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εικαστικού αυτού προγράμματος κινητοποιήθηκε, διασταυρώθηκε και συνομίλησε ένας μεγάλος αριθμός φορέων, επιμελητών και καλλιτεχνών από την ευρεία αυτή γεωγραφική περιοχή: η Κλίτσα Αντωνίου , ο Γαβριήλ Κουρέας και το ίδρυμα ARTos στη Κύπρο, οι επιμελήτριες Tal Ben Zvi και Hanna Farah-Kufer Bir'im και η Palestinian Art Gallery στο Ισραήλ, η επιμελήτρια και καλλιτέχνης Rola Khayyat στη Βηρυτό, η επιμελήτρια Delphine Leccas και το ίδρυμα Association IN στη Δαμασκό, ο καλλιτέχνης Hassan Meer και η Omani Fine Arts με τη διευθύντριά της, Maryam Al Zadjali, στο Ομάν, ο επιμελητής Giuseppe Moscatello και το Maraya Art Centre στη Σάρτζα, η επιμελήτρια Sarah Rifky, ο καλλιτέχνης Wael Shawky και το Mass-Alexandria στην Αίγυπτο.

       Οι καλλιτέχνες που μετέχουν στις δυο αυτές εικαστικές δράσεις και παρουσιάνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι:

''Roaming Images-Exhibition'': Adele Abdessemed , Mounina Al Sohl , Lida Abdul ,Luchezar Boyadjiev , Bakar Golkar , Bouchra Khalili , Eleni Mylonas , Natascha Sadr Haghigian , Panayotis Michael , Leila Pazooki , Kiril Prahskof , Aidan Salakhova , Kalin Serapionov , Wael Shawky.
''Roaming Images-Routes'': Ebtisam Abdulaziz , Khalil Abdulwahid , Haig Aivazian , Ammar Mohammed Al Attar , Tarek Al Ghoussein , Maisoon Al SAleh , Ziad Antar , Κλίτσα Αντωνίου , Mouna Atassi , Marwa και Mirene Arsanios , Anna Badawy , Salma Badawy , Rabia Buchari , Wissam Charaf , Scandar Copti , Sherif El-Azma , Rami Farah , Ala Farhat ,Zaltan Filippovic , George Haddad , Raya Haddad , Raafat Hatab , Fahed Halabi , Eman Hamdy , Ayla Hibri , Mahmood Hojeij , George Katodrytis , Dalia Khamissy ,Rola Khayyat,Van Leo , Rania Matar , Tim Kennedy , Fassih Keiso , Hassan Meer , Roy Samaha , Mark Pilkington , Wael Shawky , Zena Takieddine , Tanya Trabulsi , Elias Zayat.

        Λόγω της φύσης της καλλιτεχνικής δράσης , η οποία διαρκώς εξελίσσεται και διευρύνεται με περισσότερες συνεργασίες , ώστε να εμπλέξει με οργανικό τρόπο το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό , κάτι που αποτελεί και έναν εξέχον στοίχημα για μια τέτοια διευρυμένη διοργάνωση , η έκθεση ''Roaming Images-Routes'' πρόκειται να στηθεί σε δυο φάσεις η πρώτη μεταξύ 18/09-13/11 και η δεύτερη μεταξύ 15/11-08/01, προκειμένου να παρουσιαστούν οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και αυτές που θα προκύψουν. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει τη διαδρομή του τόσο σε χώρες της Ανατολής όσο και της Δύσης.

 Έκθεση ''Photography as a Means of Creating or Subverting Stereotypes'':
Παράλληλα , οι συνεργαζόμενοι φορείς του ''Roaming Images'' , το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Μ.Ι.Ε.Τ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)-Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης , οργανώνουν την Έκθεση '' Η Φωτογραφία ως Μέσο Δημιουργίας ή Ανατροπής Στερεοτύπων '' , σε συνεργασία με πανεπιστήμια από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή. Η έκθεση , την οποία , επιμελείται η εικαστικός Λένα Αθανασοπούλου, παρουσιάζει φωτογραφίες φοιτητών που επικεντρώνονται στο ζήτημα των στερεοτύπων. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μ.Ι.Ε.Τ- Βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Νοέμβριο.