Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Στάβερη στη Θεσσαλονίκη

Μια αναδρομική έκθεση στο φωτογραφικό έργο του Σπύρου Στάβερη πραγματοποιείται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Το έργο του επεκτείνεται πέρα από τις σελίδες των περιοδικών. Ο Σπ.Στάβερης καταγράφει την καθημερινή ζωή, το αστικό τοπίο, τα ταξίδια του.


O Σπύρος Στάβερης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από τις δημοσιεύσεις των φωτογραφιών του στον έντυπο περιοδικό τύπο από τη δεκαετία του 1990.

Η έκθεση αποκαλύπτει πως το φάσμα των ενδιαφερόντων του, όπως και η γραφή του, δεν περιορίζονται ούτε σε εκείνη την εποχή, ούτε σε εκείνες τις εικόνες.

Δεν είναι μόνο τα κορίτσια της οδού Αθηνάς, τα σκυλάδικα, η λούμπεν Αθήνα, το lifestyle της κοσμικής νύχτας, οι καλτ φιγούρες με τα οποία καταπιάνεται ο δημιουργός.

Φωτογραφίζει το αστικό τοπίο, τη διονυσιακή πλευρά των νησιωτικών πανηγυριών, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ανώνυμους και επώνυμους), τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις στο δρόμο, την καθημερινή ζωή, ενώ επίσης ταξιδεύει.

Έτσι άλλωστε ξεκινάει και τη φωτογραφική του πορεία: με ένα ταξίδι που χρηματοδοτεί μόνος του στην Τουρκία το 1987.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «φωτογράφο χωρίς ιδιότητες». Ο Στάβερης προφανώς προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τις συμβάσεις, να παρεισφρήσει στον πολύπλοκο ιστό της καθημερινότητας και να φωτογραφίζει.

Η αγάπη του προς την εικόνα ξεκινά από τον κινηματογράφο, ενώ στις αναμνήσεις του κυριαρχεί και η εικόνα ενός τσίρκου. Το «θέαμα» δηλαδή.

Με αυτό ξεκινά ως αυτοδίδακτος φωτογράφος και με αυτό συνεχίζει στα επόμενα 30 χρόνια, αλλά με διευρυμένη και τέλος ανεστραμμένη τη σημασία του.

Εικόνες που κανονικά ήταν εγκλωβισμένες στην «κοινωνία του θεάματος», επανοηματοδοτούνται από τον δημιουργό και αποκτούν βάθος για να ξαναπροσφερθούν προς βορά του ίδιου του κοινού – αλλά αυτή τη φορά, σμιλεμένες από την πλάγια ματιά του.

Ωράριο λειτουργίας: 11:00-22:00
Είσοδος: 2, 1 ευρώ (φοιτητικό, Cine κάρτα F 50% ), Δωρεάν είσοδος για τους καλεσμένους του Φεστιβάλ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Σχεδιασμός και οργάνωση έκθεσης: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Άννα Μηλώση

Η έκθεση ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

(Τα Νεα)