Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νύχτες Πρεμιέρας - Αργεντίνικος θρίαμβος και κοινωνική ευαισθησί


Με τις βραβεύσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 17ο φεστιβάλ κινηματογράφου

«Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχει όμως πολιτισμός». Η φράση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας conn-x κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, ανήκει σε αυτές που χαράχθηκαν στην μνήμη το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της τελετής λήξης της 17ης διοργάνωσης.


Γιατί το κλείσιμο του φεστιβάλ έγινε μια μέρα μετά την λήξη του φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας όπου μια ελληνική ταινία, ο «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου διακρίθηκε εις διπλούν για την σκηνοθεσία του και την ερμηνεία του Αντώνη Καφετζόπουλου.
Εχοντας ενθουσιάσει το κοινό ,η ταινία «Μεσοτοιχίες» του αργεντίνου Γουστάβο Ταρέτο «Μεσοτοιχίες» απέσπασε την Χρυσή Αθηνά στο διαγωνιστικό τμήμα, ενώ το ντοκιμαντέρ «Michel Petruccianni» του βρετανού Μάικλ Ράντφορντ _σκηνοθέτη του «Ταχυδρόμου»_ απέσπασε την Χρυσή Αθηνά στο τμήμα Μουσική και Φιλμ. Ο «Michel Petruccianni» αναφέρεται στον σπουδαίο μουσικό της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιάνι που πέθανε σε ηλικία 36 ετών

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπσε ο Γουίλιαμ Γιούμπανκ για την «Αγάπη» και το βραβείο σεναρίου ο Σάιμον Αρθουρ για τις «Ασημένιες γλώσσες».

Μια ημέρα πριν ,το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου είχαν δοθεί τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων ελλήνων που ήταν :καλύτερος σκηνοθέτης ο Σύλλας Τζουμέρκας για την «Χώρα προέλευσης», καλύτερος ηθοποιός ο Χάρης Μάρκου για το «Wasted youth» και καλύτερη ηθοποιός η Εφη Λογγίνου για τα «45 τετραγωνικά».

Σε γενικές γραμμές οι διοργανωτές των Νυχτών Πρεμιέρας είναι ικανοποιημένοι. Οι αίθουσες ήταν ασφυκτικά γεμάτες ενώ σύμφωνα με τα ως σήμερα στοιχεία η κίνηση ήταν πάνω κάτω η ίδια με πέρσι. Επίσης ,εφέτος, το πρόγραμμα που αφορούσε την δωρεάν προσέλευση των ανέργων στέφθηκε με τεράστια επιτυχία.

πηγή: tovima.gr