Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή»: Εξι υποψήφιες για την 6η απονομή

Θα απονεμηθεί το βράδυ της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου.
Ηταν Σεπτέμβριος του 2000 όταν ξαφνικά το νήμα της ζωής της 29χρονης Ελευθερίας Σαπουντζή κόπηκε, ενώ έκανε πρόβες στο θέατρο Αμόρε- σκηνοθετούσε το έργο «Ο Θεός είναι DJ» του Φαλκ Ρίχτερ. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει μαζί με τον Θωμά Μοσχόπουλο και τον Γιάννη Χουβαρδά τη συνδιεύθυνση του Θεάτρου του Νότου.

Νέα, μορφωμένη και ταλαντούχα, με μια ευαισθησία και μια αγάπη για το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ελληνική γλώσσα, η Ελευθερία που φέτος θα γινόταν 40 χρόνων, είχε ήδη κάνει πολλά, έχοντας πλουτίσει το βιογραφικό της. Απόφοιτος από το Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του «Αμφι-Θεάτρου«» του Σπύρου Ευαγγελάτου αλλά και από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική στο Βερολίνο (στη σχολή Hochschule der Kunste) και μάλιστα με υποτροφία του Γερμανικού κράτους. Ως τότε είχε παίξει στο θέατρο («Δυσδαιμόνα ή Εργο για ένα μαντήλι», «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο»), ήταν βοηθός σκηνοθέτη πριν γίνει σκηνοθέτης η ίδια, είχε εκδώσει ποιητική συλλογή «Κλινήρης Δευτέρα», ενώ είχε δώσει το προσωπικό της στίγμα με τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία του έργου «Φωτιά στο πρόσωπο», στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Από το 2001 που θεσπίσθηκε στη μνήμη της το έπαθλο που φέρει το όνομά της και καλύπτει μία διετία, έχουν βραβευθεί πέντε νέες γυναίκες δημιουργοί του θεάτρου - είτε είναι σκηνοθέτις είτε ηθοποιός είτε μεταφράστρια. Το βραβείο συνοδεύεται από 3000 ευρώ. Πρώτη ήταν η Αννα Μάσχα (2001) ενώ ακολούθησαν η Αγγελική Παπαθεμελή(2003), η Φένια Παπαδόδημα (2005), η Ελένη Μποζά (2007) και πέρυσι η Γαλήνη Χατζηπασχάλη (2009). Εφέτος θα απονεμηθεί το 6ο βραβείο για το 2011. Υποψήφιες είναι οι Μαρίνα Ασλάνογλου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Αργυρώ Χιώτη. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι Γιώργος Δεπάστας, Νικαίιτη Κοντούρη, Ελένη Μποζά, Λέανδρος Πολενάκης και Νίκος Χατζόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δεύτερα (26/9) στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας στις 19.00. Η οικοδέσποινα Μπέτυ Αρβανίτη θα χαιρετίσει την εκδήλωση, ο Δημήτρης Καταλειφός θα μιλήσει για την Ελευθερία που γνώρισε και τέλος θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό.
πηγή: tovimagr

BLOG DIRECTORY, Submit blog free, Promote Blog, Best directory