Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Το μεγαλείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (και του ΟΣΕ γενικότερα)

Πρακτικά αδύνατο είναι για όποιον θέλει να ταξιδέψει με τραίνο από τη Θεσσαλονίκη να εξυπηρετηθεί τηλεφωνικώς από τον ΟΣΕ. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες πολιτών.

H ιστοσελίδα του οργανισμού είναι το www.ose.gr. Από άποψη φιλικού σχεδιασμού για τον χρήστη και χρησιμότητας, η ιστοσελίδα δε ...περνάει τη βάση. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

Η χαμογελαστή τηλεφωνήτρια της φωτογραφίας (που φυσικά μόνο σε φωτογραφία υπάρχει) μας ενημερώνει ότι μπορούμε να εξυπηρετηθούμε στον αριθμό 1110. Για να δούμε λοιπόν.

"Καλώς ήρθατε στη φωνητική πύλη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ."
"Σε αυτή τη πύλη μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα βασικά δρομολόγια των τραίνων καθώς και να προχωρήσετε στη κράτηση εισιτηρίων".
"Για πληροφορίες των βασικών δρομολογίων πιέστε 1." Πιέζουμε "1" και μαθαίνουμε τα δρομολόγια. Ελπίζουμε να ισχύουν ακόμη και να μην αφορούν παλιά δρομολόγια, μιας και δεν αναφέρεται η ημερομηνία τελευταίας ανανέωσης. Φυσικά για όσους δε γνωρίζουν Ελληνικά (π.χ. τουρίστες), δεν υπάρχει πρόβλεψη. Αλλά αυτό θα ήταν πρόβλημα άλλωστε εάν ήμασταν τουριστική χώρα. Να σημειωθεί επίσης ότι παρανόμως δεν αναφέρεται το κόστος πραγματοποίησης της κλήσης.

Στη συνέχεια επιχειρούμε να κάνουμε κράτηση εισιτηρίων. Πληκτρολογούμε το "2" και...
"H υπηρεσία κράτησης εισιτηρίων δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για την περιοχή σας. Ζητούμε συγνώμη για αυτή τη δυσλειτουργία."

Τελευταία επιλογή, να καλέσουμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών του ΟΣΕ στο 2105297777.
"Καλέσατε το κέντρο πληροφοριών του ΟΣΕ. Η ώρες λειτουργίας μας είναι από τις 07 το πρωί ως 10 το βράδυ. Σε περίπτωση μη απάντησης, παρακαλώ καλέστε αργότερα."

Φυσικά δε χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση "απάντησης".

Στην εποχή που διανύουμε, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι κύριοι "υπεύθυνοι" του ΟΣΕ και του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, εάν συνεχίσουν έτσι, θα έχουν μέλλον δυσοίωνο.

Φυσικά εξίσου δυσοίωνο είναι το μέλλον ολόκληρου του οργανισμού. Ο ΟΣΕ είναι ένας από τους πλέον ελλειμματικούς οργανισμούς του δημοσίου, έχοντας συσσωρευμένο έλλειμμα 9,5 δις ευρώ. Αναμένονται σύντομα από την κυβέρνηση μειώσεις μισθών και δραστικές περικοπές προσωπικού. Κύριοι αφυπνιστείτε, τα χειρότερα έρχονται.