Τρίτη 25 Μαΐου 2010

29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης



Αφιερωμένο στα 90 χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη είναι το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται πίσω από αυτόν τον θεσμό που βαδίζει αισίως στην 29η χρονιά του. Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται στην παραλία, στο ύψος του Λευκού Πύργου, από το 1982 σε ετήσια βάση, με το αναγνωστικό κοινό της πόλης να συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία. Στα εκθετήρια άλλωστε του Φεστιβάλ υπολογίζεται πως ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 600.000 άτομα, όλων των ηλικιών.


90 χρόνια Μελίνα Μερκούρη


Φέτος, συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, αφού η μεγάλη κυρία του ελληνικού πολιτισμού ήρθε στην ζωή τον Οκτώβρη του 1920. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας αποφάσισε λοιπόν να αφιερώσει το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου στην μνήμη της, μιας και η Μελίνα Μερκούρη ήταν η συνιδρύτρια του θεσμού, τον οποίο και εγκαινίασε σαν υπουργός Πολιτισμού τον Μάιο του 1982.


Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, εξηγεί με δυο λόγια την συγκεκριμένη αυτή απόφαση του Συνδέσμου. «Η Μελίνα αγκάλιασε και βοήθησε από την πρώτη στιγμή το Φεστιβάλ Βιβλίου με όλες της τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχει γίνει σήμερα ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Βόρειας Ελλάδας. Αισιοδοξούμε ότι η φετινή μας προσπάθεια θα είναι αντάξια της μνήμης της». Παράλληλες εκδηλώσεις θα συνοδεύσουν αυτήν την τιμητική αφιέρωση, με διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα να παίρνουν μέρος.


Μύρισε Πολιτιστική Ανοιξη


Η «Πολιτιστική Ανοιξη» είναι ένας θεσμός που δημιούργησε ο ΣΕΚΒΕ το 1991, για να πλαισιώνει το Φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα μήνα γεμάτο από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν δυνατό πολιτιστικό θεσμό. Φέτος, ο Κ' Πνευματικός Μάιος και η Πολιτιστική Ανοιξη της πόλης θα είναι αφιερωμένοι στα εκατό χρόνια από την γέννηση του ποιητή, Νίκου Καββαδία και στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου, Γιάννη Τσαρούχη.


INFO

Τα επίσημα εγκαίνια του φετινού Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Μαΐου στις 20.30. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.30 – 23.00, Κυριακές 10.30 – 13.30, 18.30 – 23.00. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του ΣΕΚΒΕwww.sekve.gr. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 286 377

Κείμενο: aggelioforos.gr